Queixa per la “legalització temporal” de la caça amb vesc

DEPANA presenta a les institucions europees una queixa per la “legalització temporal” de la caça amb vesc.

Caça amb vesc

Caça amb vesc

DEPANA va presentar, el passat 6 de novembre de 2009, una queixa formal a les institucions de la Unió Europea a Brusel•les contra la decissió del Govern de la Generalitat de Catalunya de permetre temporalment la caça amb vesc, al considerar que implica una vulneració de la legislació comunitària.

En la caça amb vesc s’utilitzen substàncies adhesives per a la captura d’ocells, mètode prohibit per la normativa vigent europea (Directiva 79/409/CEE relativa a la conservació de les aus silvestres) per ser un procediment no selectiu.

Aquest mètode de caça s’utilitza per a la caça d’ocells fringíl·ids ( que després s’engabien com a ocells cantaires) i per a la caça de tords, espècie que es comercialitza i es menja, però en el parany cauen sovint altres aus, d’espècies protegides. Destacar que, la caça amb vesc ja està pràcticament eradicada a la resta de països la UE.

DEPANA afirma que aquest mètode de caça és ‘massiu i no selectiu’ i afegeix que és contrari a la Directiva d’Aus de la UE i la Llei del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat. Diverses sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, del Tribunal Suprem (TS) i del Tribunal de Justícia de la Comunitat Europea (TJCE), ho han ratificat.

A conseqüència d’això, l’any 2008 el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya no va autoritzar l’ús d’aquest mètode per a capturar ocells fringíl•lids. No obstant això, al juliol de 2009, aquest mateix departament va autoritzar l’ús d’aquest mètode, per a la realització d’un suposat estudi experimental (Resolució 27 juliol 2009 per la qual s’autoritza la captura excepcional en viu de fringíl•lids amb “vesc” per a l’estudi experimental a Catalunya durant l’any 2009).

En aquest sentit, DEPANA considera que ni la metodologia proposada, ni el perfil no tècnic dels caçadors, ni la manca de planificació d’un programa formatiu per a la manipulació d’aus silvestre, no reuneix els requisits perquè aquesta autorització de captura amb “vesc” pugui considerar-se un “estudi científic”. A més, les quantitats d’aus capturades no són menors, doncs actualment hi ha més de 7.500 caçadors posseïdors d’aquesta autorització “excepcional” , amb un nº de captures autoritzades que ronda els 400.000 exemplars.

Per això, l’organització conservacionista ha sol•licitat mitjançant la queixa a les instàncies europees que es requereixin els informes necessaris, al mateix temps que s’investigui les suposades irregularitats en matèria de caça que hagin pogut produir-se donada la vulneració de la normativa comunitària.

(Via Raül Bastida)

Anuncios

2 Respuestas a “Queixa per la “legalització temporal” de la caça amb vesc

  1. Tu lo has dicho , practicamente erradicada excepto en francia y austria que se sigue practicando en francia con vesc capturando tordos en vivo para concursos de canto, aqui en catalunya la practica de captura en vivo con vesc a estado una practica legal hasta el año 2007 y 2009. El vesc es un metodo selectivo para la captura de fringilidos para concursos de cante , siendo una tradicion que esta documentada con mas de 400 años de historia que suele pasar de padres a hijos, el uso de captura con vesc no provoca muerte ni daño a los pajaros capturados ya que se captura solo los pajaros permitidos y que no estan en ninguna lista como aves en peligro de extincion , no confundan la caza de tordos para su consumo con la captura de fringilidos en vivo, no tiene nada que ver ya que el sistema utilizado en la captura de fringilidos no provoca la muerte del pajaro.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s