Un estudi mostra que nanopartícules de plata mitiguen l’efecte nociu de l’etanol en les cèl·lules

Portada del número del 26 de maig de la revista «Journal of the American Chemical Society» (JACS).

26/05/2010

Recerca

La revista Journal of the American Chemical Society (JACS) publica en portada un article en què es demostra que nanopartícules formades per pocs àtoms de plata eviten els danys cel·lulars produïts per l’etanol. La recerca en què es basa aquest treball ha estat liderada per investigadors de la Universitat de Barcelona i s’ha dut a terme en col·laboració amb el Laboratori de Magnetisme i Nanotecnologia de la Universitat de Santiago de Compostel·la.

«Els resultats de l’estudi mostren que aquestes agrupacions de pocs àtoms de plata oxiden l’etanol en concentracions similars a les que es troben a la sang de malalts alcohòlics, i ho fan, a més, en valors de potencial de membrana i de pH que són compatibles amb els que es troben a les cèl·lules dels mamífers», afirma Gustavo Egea, catedràtic del Departament de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la Facultat de Medicina de la UB i investigador adscrit de l’Institut de Nanociències i Nanotecnologia (IN2UB) i de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

En l’estudi s’han aplicat les nanopartícules de plata a astròcits exposats a l’etanol. Aquests tipus cel·lulars acompanyen les neurones i són un model cel·lular àmpliament utilitzat per a l’estudi de les bases fisiopatològiques de l’alcohol en el context de la síndrome de l’alcoholisme fetal, una malaltia que apareix en nadons i infants de mares alcohòliques i que comporta múltiples i severes deficiències neurològiques.

A dalt, a l’esquerra, es pot veure el citoesquelet d’actina dels astròcits control; a la dreta, les cèl·lules exposades a l’etanol, on tant la morfologia cel·lular com el citoesquelet d’actina es veuen alterats. A sota, s’ha aplicat nanopartícules de plata a les dues mostres; a la dreta, es pot observar que no hi ha efecte de l’etanol sobre el citoesquelet d’actina.

L’alcohol té un efecte especialment nociu sobre les cèl·lules neurals, i concretament en el cas dels astròcits indueix un procés d’apoptosi o mort programada i una alteració del citoesquelet d’actina. Després de l’aplicació de les nanopartícules de plata sobre cèl·lules exposades a l’etanol, s’observa una millora significativa del citoesquelet d’actina i s’evita l’apoptosi. «Així, l’efecte nociu de l’etanol sobre els astròcits es veu mitigat per les nanopartícules de plata, que actuen com un agent citoprotector», aclareix Javier Selva, professor del mateix departament i primer signant de l’article.

El treball combina l’estudi de les propietats electrocatalítiques de les nanopartícules de plata amb la potencial aplicació biològica que poden tenir. «Aquest és un camp prometedor de l’electroquímica aplicada a la biologia cel·lular, en què s’utilitzen les propietats diferencials de les nanopartícules formades per molt pocs àtoms, i que es coneixen genèricament com a clústers atòmics», assenyala Egea.

Els autors també han vist que les nanopartícules prevenen els efectes provocats per altres alcohols primaris, com ara el metanol o el butanol, però no pas els que produeixen altres agents tòxics, com ara el peròxid d’hidrogen.

Més informació:

Javier Selva, Susana E. Martínez, David Buceta, María Rodríguez-Vázquez, M. Carmen Blanco, M. Arturo López-Quintela i Gustavo Egea. «Silver sub-nanoclusters electrocatalyze ethanol oxidation and provide protection against ethanol toxicity in cultured mammalian cells». Journal of the American Chemical Society, DOI: 10.1021/ja907988s.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s