Enverinen mil capgrossos de tòtil

Via Ecodiari.

Eren a les basses de prop del Teatre Grec de Barcelona i sembla que el seu característic cant aflautat molesta algunes “persones”

Un mosacle de tòtil amb els ous a l'esquena. Foto: Víctor Ciscar. Els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals investiguen la mort de prop d’un miler de capgrossos de tòtil, una espècie protegida de gripau, que vivien en una bassa prop del Teatre Grec de Barcelona, a Montjuïc. Els tòtils van aparèixer morts, probablement enverinats, el passat 21 d’abril, i els investigadors sospiten que algú hauria posat alguna substància a l’aigua de la bassa per evitar el característic cant aflautat d’aquests gripaus a la nit —molt semblant al que emet el xot ( Otus scops)— , que podien molestar els espectadors del teatre durant el Festival Grec de l’estiu o els clients d’alguns restaurants propers, segons han explicat a l’ACN diverses fonts properes al cas.Aquests gripaus estaven censats pel departament de Biologia de la Universitat de Barcelona per encàrrec de l’Ajuntament, que els va xifrar en 995. El juny de l’any passat ja van aparèixer morts molts exemplars i tot i que els biòlegs de la UB ho van denunciar als Mossos, aquests no en van descobrir l’autor. Ara han obert diligències i s’han enviat mostres dels capgrossos i de l’aigua a l’Institut Nacional de Toxicologia perquè els analitzi i determini les causes exactes de la mort, que podria suposar un delicte contra fauna protegida.

Acte “vandàlic” amb dissolvent

Fonts de l’Ajuntament han explicat a l’ACN que en les mostres d’aigua es va trobar un dissolvent molt fort que fins i tot va matar les plantes aquàtiques. L’autor va llençar el dissolvent a totes les fonts i basses de la zona, tant les que tenien presència de gripaus com les que no. Per això, han qualificat l’acció com un “acte vandàlic”. Les fonts s’han hagut de buidar i netejar per tornar-les a posar en funcionament.

El tòtil ( Alytes obstetricans ) és un gripau d’uns cinc centímetres de llarg. El mascle, més petit que la femella, porta fins a 100 ous amb les potes del darrere i sobre l’esquena fins que els deixa anar en una bassa. Allà creixen els capgrossos. La pell és de tons verds i grisos clars, amb taques més petites, i desprèn una olor semblant a l’all. És actiu sobretot de nit, quan se sent el seu cant agut i intermitent, i menja principalment insectes. Està distribuït per gairebé tot Catalunya i bona part de la península i l’Europa occidental.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s