Les grans estrelles també es jubilen

Via Joaquim Elcacho en l’Avui+.

Última missió del transbordador ‘Endeavour’ i última passejada espacial de tripulants d’aquest tipus de naus de la NASA. A més, el vol que s’inicia avui –si tot va bé– instal·larà a l’estació espacial un sofisticat instrument científic per a la detecció de la radiació còsmica, amb la participació de l’Estat espanyol.

l'última missió de l'Endeavour

La NASA ha creat un plafó per a l'última missió de l'Endeavour per recordar des dels orígens mariners del seu nom -nau del capità Cook- fins als escuts de les 25 expedicions del transbordador que en uns dies anirà al museu de Los Angeles

Si no es produeix cap problema tècnic o meteorològic d’última hora, la NASA posarà en òrbita avui la nau Endeavour per última vegada. Seran 14 dies de vol i una important visita a l’Estació Espacial Internacional (EEI) en la missió número 25 del transbordador presentat per l’agència espacial nord-americana el 7 de maig del 1992.

L’última tripulació de l’Endeavour protagonitzarà també les quatre últimes passejades o sortides a l’espai fent servir com a base aquest tipus de naus. Si l’operació es completa amb èxit, l’Endeavour tornarà a la Terra per jubilar-se com una de les peces destacades del Museu de la Ciència de Los Angeles. Cal recordar, però, que l’últim vol de l’era dels transbordadors de la NASA està programat pel 28 de juny, data en què l’Atlantis iniciarà també el camí de la jubilació.

El futur dels vols tripulats nord-americans és encara incert i possiblement viurà una pausa de tres o quatre anys, fins que les naus de construcció privada –en forma de càpsula– comencin a ser operatives.

La llarga llista de simbolismes d’aquesta missió es completa recordant que l’Endeavour tindrà com a comandant el nord-americà Mark Kelly, marit de la congressista Gabrielle Giffords, greument ferida en un atemptat a Tucson el passat 8 de gener. En l’acció que va costar la vida a nou persones, Gabrielle Giffords va rebre l’impacte d’una bala que li va travessar el cervell, però ha aconseguit recuperar parcialment la seva capacitat per entendre les persones que li parlen, pronunciar algunes frases i caminar.

Participació europea

Kelly i els altres cinc tripulants del transbordador hauran de superar els simbolismes i parar molta atenció durant les dues pròximes setmanes a les qüestions tècniques i científiques de la missió. De fet l’Endeavour transportarà a l’espai equips de gran importància com ara la plataforma logística ELC-3 amb equips d’experimentació i provisions per a l’EEI, i l’instrument AMS-2 de detecció de radiació còsmica. L’AMS-2 és un sofisticat aparell que ha estat perfeccionat per un equip que lidera el premi Nobel Samuel Ting amb la participació de més de 600 científics i tècnics de 60 institucions. El projecte té un pressupost de gairebé 300 milions d’euros i està finançat per empreses i entitats públiques de 16 països, liderats pels Estats Units, Itàlia Alemanya, Espanya, Suïssa, França i la Xina.

La presència de l’AMS-2 és un dels motius que justifiquen la participació com a tripulant especialista de l’italià Roberto Vittori, astronauta de l’Agència Espacial Europea, que ja ha participat en tres vols espacials i que en aquesta ocasió dirigirà la maniobra d’instal·lació de l’instrument d’anàlisi de les radiacions còsmiques.

Restes de l’antimatèria

L’AMS-2 mesurarà la composició i la intensitat dels rajos còsmics que, després de viatjar durant milions d’anys, arriben fins a l’atmosfera de la Terra. Aquest treball permetrà determinar si el cosmos conserva encara restes de l’antimatèria formada en els primers instants de la formació de l’univers, i ajudarà a entendre les característiques de la matèria fosca. A més, l’AMS-2 recollirà dades de detall sobre les radiacions que podrien afectar els astronautes que participin en missions espacials de llarga durada. Aquest espectròmetre estarà instal·lat en un mòdul extern de l’EEI fins a la seva retirada de servei, prevista per l’any 2028, segons la NASA. El Ministeri de Ciència i Innovació espanyol considera que l’AMS-2 és el dispositiu científic més destacat que s’instal·la a l’estació internacional en què ha participat fins ara l’Estat espanyol. Aquesta participació ha estat coordinada pel Ciemat i hi han col·laborat l’Institut d’Astrofísica de Canàries i les empreses EADS-CRISA i Iber Espacio. L’equip espanyol ha centrat el seu treball en el RICH (Ring Imaging Cherenkov), un dels detectors de l’AMS-2, que recollirà una part de les dades sobre velocitat i càrrega elèctrica de les partícules.

La importància científica del vol i el simbolisme d’aquesta última missió de l’Endeavour –el segon transbordador que la NASA jubila aquest any– justifiquen que en l’enlairament assisteixi avui el president dels Estats Units, Barack Obama, que estarà acompanyat per la seva esposa, Michelle, i les seves dues filles.

D’altra banda, també assistirà a l’acte, al centre espacial Kennedy, a Cap Canaveral (EUA), la ministra espanyola de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia.

Tecnologia i humanitat
La segona versió del detector AMS-2, a la imatge superior col·locat a la bodega de l’Endeavour abans de sortir a l’espai, ha costat gairebé 300 milions d’euros i hi han participat 600 científics i tècnics. L’última missió de l’Endeavour serà comandada per l’astronauta Mark Kelly, a la foto inferior, marit de la congressista nord-americana Gabrielle Gifford, greument ferida en un atemptat el passat mes de gener a la ciutat de Tucson.
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s